article Photo

„Luminița Știrbul – iubesc culoarea, spațiul și lumina”

Luminița Știrbul, designer de interior, o fire pe cât de calmă pe atât de ambițioasă, spune că mediul în care trăim ne afectează direct starea interioară. Deși avea gânduri îndreptate spre economie sau jurisprudență, până la urmă abilitățile creative au ales-o pentru o carieră frumoasă în designer de interior.

Totul a început încă în anii de școală, când spontan am început să frecventez școala de arte. De fapt, era vorba de o cameră perfect amenajată acasă la un bun specialist, care aduna toți copiii iubitori de arta picturii. A reușit până la urmă să deschidă o școală de artă în orășel pe care o frecventam în continuare. Pe atunci, e adevărat că nici nu visam să devin designer de interior. După doi ani de studii îmi doream să fiu arhitect. Încă pe atunci atrăgeam o foarte mare atenție la absolut toate detaliile, ceea ce a făcut-o pe doamna profesoară să vadă în mine un specialist mai mult creativ decât pragmatic și mi-a sugerat să merg pe calea designului de interior.

Și de vreo zece ani tot cu detaliile vă umpleți activitatea...

O perioadă pe cât de complicată pe atât de interesantă. De ce zic complicată? Pentru că pe lângă pasiunea și dragostea pentru domeniu, este nevoie de foarte multă rezistență și mult curaj.

article Photo

Luminița Știrbul spune că acum să apelezi la un designer de interior nu mai este un lux, ci o necesitate.

Odată cu evoluția umană, domeniul în care activez a luat un mare avânt și tot mai multe persoane încearcă să economisească timp, nervi, bani apelând la cunoștințele și serviciile noastre. Cererea este foarte mare atât pentru case particulare, cât și pentru cele comerciale, localuri de agrement sau birouri.

Am rugat-o pe Luminița Știrbul să ne vorbească despre tendințele anului 2018 în materie de design interior, despre culorile la modă și despre cum ar trebui să arate casa în care fiecare dintre noi să se simtă ACASĂ.

Dacă până acum sfatul specialiștilor era să optăm pentru nuanțe pastelate și culori care să nu iasă prea mult în evidență, în 2018, accentul cade pe culorile puternice, îndrăznețe. Dintre culorile anului 2018, cele mai popularizate au fost ultra violetul, nuanța lemnului denumită, roșul intens, dar și multe tonuri de gri și turcoaz. Dar cele mai bune și acceptate tendințe sunt cele personalizate în funcție de doleanțele clienților. Înainte de a merge pe tendințe punem pe prim plan confortul interior al fiecărei persoane.

Texturi la modă în designul de interior pentru 2018?

Confortabil, acesta este cuvântul de ordine în toate revistele de profil. Confortabil și eco. Materiale plăcute la atingere, în special catifeaua, care poate fi combinată cu alte texturi naturale, pentru un efect călduros și primitor. În materie de decoratiuni, texturile împletite sunt și ele foarte la modă. Vorbim aici de mobilier din lemn de bambus, veioze din răchită, coșuri din nuiele sau mobilier împletit pentru grădină. Folosite în combinație cu alte texturi vor da un aer sofisticat și îți va oferi posibilitatea să adopți orice stil, pentru că te va face să te simți confortabil și relaxa

Înainte de a începe orice lucrare, designerul de interior Luminița Știrbul, analizează preferințele și viziunile clientului asupra spațiului respectiv.

Altfel nu putem da startul unui proiect. Trebuie să cunosc ce personalitate are clientul, ce stil i s-ar potrivi, care sunt pasiunile lui. Toate acestea sunt elemente care trebuie discutate și care vor influența proiectul final, pentru că sintagma „design interior” trebuie să fie strâns legată de confort.

article Photo

Evaluarea spațiului este la fel o regulă care trebuie să fie respectată...

În urma acestei evaluări vin cu propuneri de concepte privind amenajarea spațiului. Cum vă spuneam pun accent pe detalii, astfel fiecare prezentare de proiect conține amănunte legate de posibile modalități de amenajare cum ar fi: planificarea spațiului, alegerea mobilierului, recomandările legate de pereți, podea, tavan, finisaje, culori, instalații electrice, iluminat, tehnologie audio-vizuală etc.. Cele două elemente-cheie într-o casă, fără de care este imposibil să ai un produs final de calitate, sunt sistemul de iluminare și împărțirea spațiului. Totul trebuie să fie limpede și coerent, iar asta depinde în mare măsură de capacitatea designerului de a combina utilul cu plăcutul. Așa cum spațiile și doleanțele sunt diverse, eu, ca designer de interior apelez la toate resursele de creativitate de care dispun, ca totul să fie funcțional și confortabil.

Se zice că un designer bun îți decorează nu doar casa, dar și viața…

Adevărat, pentru că designerul depune foarte mult efort și suflet în fiecare lucrare pe care o realizează. Îmi plac foarte mult provocările și noile experiențe pentru că acestea îmi lansează noi viziuni despre următoarele proiecte. De fiecare dată mă gândesc că produsul final trebuie să corespundă exact cu solicitările clienților, chiar și atunci când există abateri de la planul inițial. Rezultatul depinde de mulți factori, dar până la urmă trebuie să realizez acel „ceva” pe care și-l dorește fiecare de la lucrul cu mine. Pe de altă parte finalul trebuie să-mi aducă mie satisfacția lucrului bine făcut.

Acum nu-și mai imaginează să fi făcut studii în alt domeniu. S-a dedicat meseriei pentru că îi place să asculte, să dialogheze și să creeze. Ca un om simplu, dar mai ales ca specialist în design de interior iubește culoarea, spațiul și lumina, detalii de la care pornește fiecare proiect al său.

© Revista Brilliance Review
article Photo