article Photo

Culorile anului 2018 în design interior

Am ajuns să ne bazăm foarte mult pe predicții și trenduri, fără să ne mai ascultăm intuiția. De ce? Pentru că este mai ușor să urmezi niște sfaturi decât să hotărăști singur ce-ți place. E mai ușor să spui că ai ales ceva la modă decât să faci un exercițiu profund de introspecție și să ajungi la ceea ce cu adevărat te reprezintă. Dar, dacă știi să aduni informațiile și apoi îți dai voie să simți dincolo de trenduri și modă ce culori te reprezintă, cu siguranță ești mai câștigat. Trendurile au o valoare cumva socială, sunt un subiect general de discuție la care te poți raporta la fel cum o faci cu conversațiile generale despre vreme sau semnele zodiacale.

E bine dacă le știi, dar nu e nicio problemă dacă nu le știi. Însă atunci când le cunoști vei înțelege de ce anumite culori sunt mai prezente decât altele în propunerile specialiștilor ori pe rafturile magazinelor sau în amenajările spațiilor publice și vei știi proveniența influenței lor. Din păcate la noi în țară nu se fac astfel de predicții pentru că a compune un set de trenduri legate de culori presupune un efort colectiv și de durată, nu mai spun de partea financiară, bazat pe observații clare și analize detailate făcute de către trendseteri, psihologi, sociologi și designeri. Așa că am să-ți prezint câteva din culorile anului stabilite de diverse companii mari, de nivel internațional, care au resursele, dar și interesul necesare pentru a stabili astfel de trenduri. Rămâne doar ca tu să vezi dacă simți în aceleași culori pe care le-au anunțat aceste companii ca fiind ale anului 2018.

article Photo
Fiecare companie mare de vopseluri își stabilește o culoare a anului pentru a-și ghida mai ușor consumatorii. Aici ai prezentate câteva mai multe dintre culorile anunțate pentru acest an de către companii mari. Sursa Mecc Interiors

Una dintre cele mai mari companii în domeniul vopselurilor este Akzo Nobel, prezentă și la noi în țară cu mai multe din mărcile sale, printre care și vopselurile Dulux. Paleta de culori a acestui brand este una foarte plăcută pentru că nuanțele sunt mai puțin stridente și agresive, chiar și atunci când au o saturație mare, adică sunt mai intense. Pentru 2018 specialiștii reuniți de către Dulux pentru a forma grupul ColourFutures care să stabilească culorile acestui an au pornit de la ideea de a vedea cum se interconecatează omul de azi cu perspectivele globale, cu trendurile sociale și cum oamenii se comportă ca și consumatori la starea de moment. Așa că au luat în calcul cum sunt influențați oamenii de către tehlogie și date, de către algoritmi și inteligență artificială (AI), de către fake news și saturarea informațională. Au identificat principalele lucruri care-i influențează pe oameni în alegerile lor sunt: tehnologia, munca, natura, nevoia de refugiu și interiorul casei. Au ajuns astfel la concluzia că în 2018 se contureaz trei tipuri de personalități de consumatori. În funcție de aceste trei tipuri de personalități au stabilit trei palete de culori, iar culoarea anului a fost selectată dintre ele și denumită Heart Wood (inima lemnului în traducere).

O altă companie internațională, care s-a impus ca una ce indică standardele în materie de culori, mai ales în zona designului grafic, este Pantone. Specialiștii acestei companii au stabilit culoarea anului ca fiind Ultra Violet și au explicat alegerea lor argumentând că violetul simbolizează atât creativitatea și spiritualitatea interioară, cât și vastitatea cosmosului. Este o culoare asociată introspecției și au considerat că 2018 este un an în care oamenii pot medita atât la ceea ce-i face unici și cum își pot lăsa amprenta în viețile celorlați, dar și la viitor, care pare a fi o vastitate de posibilități de dezvoltare pentru întreaga omenire. Au luat în calcul și personalități ale culturii pop care au ales de-a lungul carierei lor să fie asociate cu această culoare cum au fost Prince, David Bowie și Jimi Hendrix, personalități care au vorbit despre individ și forța sa. Desigur, au luat în calcul și faptul că dezvoltarea sectorului dedicat stării de bine și relaxării, de la saloanele de masaj la cursurile de yoga este în continuă ascensiune, iar aceste spații au fost mereu asociate cu nuanța spiritualității care a fost de multă vreme stabilită ca fiind violet.

article Photo

Desigur, mai există și alte mari companii care au lansat culoarea anului 2018 și, chiar dacă produsele lor nu sunt prezente pe piața noastră, la o atentă observare ajungi la concluzia că acest an va fi unul al nuanțelor pline, saturate, intense de unde și ceea ce va urma, adică contraste puternice și alăturări îndrăznețe nu doar de culori, ci și de texturi, materiale și mai ales inserția de tehnologie. Apetitul pentru culorile saturate cu siguranță ne este stimulat de către tehnologie, numai dacă te gândești la luminozitatea și intensitatea lor pe ecranele care ne domină privirea, ca să nu spun viața. Care dintre acestea este nuanța ta? Ei bine, poate să nu fie niciuna dintre ele și nu greșești cu nimic. Este suficient să faci un exercițiu personal de introspecție, apoi să-ți inviți familia sau prietenii la aceeași masă și să vă stabiliți voi, în grupul vostru, culoarea anului pentru voi. Sper să fie cea mai inspirată culoare în 2018 pentru tine!

article Photo